ПІДГОТОВКА ВЧИТЕЛІВ ДО РОБОТИ В ІНКЛЮЗИВНОМУ ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД - Ленів, Зоряна; Поп’юк, Микола (Освіта осіб з особливими потребами: шляхи розбудови, 2025)
У статті розглядаються теоретичні та практичні аспекти підготовки педагогічних працівників до професійної діяльності в умовах інклюзії. Проаналізовано міжнародний досвід організації системи підготовки вчителів у країнах Європейського Союзу, зокрема в Люксембурзі, Данії, Швеції, Нідерландах та Австрії. Визначено ключові компоненти ефективної підготовки вчителів: розвиток інклюзивної компетентності, формування позитивного ставлення до осіб з особливими освітніми потребами, набуття психолого-педагогічних та методичних умінь, а також володіння інформаційно-комунікаційними технологіями. У роботі підкреслено, що успішна реалізація інклюзивного навчання можлива лише за умови цілеспрямованої професійної підготовки педагогів, яка поєднує теоретичну, практичну й емоційно-ціннісну складові. Автори наголошують на важливості попередньої оцінки готовності вчителів до роботи в інклюзивному середовищі та психологічної підтримки під час навчання. На основі аналізу досвіду країн ЄС запропоновано модель підготовки педагогів, що передбачає поетапне навчання, участь у тренінгах, стажуваннях та тісну співпрацю з фахівцями спеціальної освіти. Практична значущість дослідження полягає в можливості адаптації представленого підходу до умов національної системи освіти, що сприятиме підвищенню якості інклюзивного навчання та професійної готовності педагогічних кадрів.