ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИЙ СУПРОВІД ДІТЕЙ ІЗ ПОРУШЕННЯМИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО РОЗВИТКУ: ЕМПІРИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ КОГНІТИВНОГО ПРОФІЛЮ ДИТИНИ - Орленко, Ірина (Освіта осіб з особливими потребами: шляхи розбудови, 2025)
У статті представлено емпіричні результати, отримані в ході психодіагностичного дослідження одного суб'єкта, детально описуючи індивідуальний когнітивний профіль дитини з діагностованим помірним порушенням інтелектуального розвитку. У дослідженні було використано Шкалу інтелекту Векслера для дітей — четверте видання (WISC-IV), що є стандартизованим та валідованим психометричним інструментом, для систематичної оцінки основних індексів когнітивного функціонування. Аналіз був спеціально зосереджений на чотирьох головних індексах WISC-IV: Вербальне розуміння (VCI), Перцептивне мислення (PRI), Робоча пам'ять (WMI) та Швидкість обробки інформації (PSI). Отже, результати підкреслюють нагальну необхідність розробки та впровадження високо індивідуалізованих психолого-педагогічних стратегій. Ці стратегії повинні аксіоматично використовувати виявлені когнітивні сильні сторони дитини (наприклад, перцептивне мислення), водночас комплексно задовольняючи глибоку потребу у спеціалізованих освітніх умовах та інструктивному скафолдингу (поступовій підтримці). На основі цих даних висуваються практичні рекомендації щодо структурування ефективного інклюзивного освітнього середовища. Вони включають систематичне застосування доступних, високо структурованих та градуйованих навчальних завдань, широке включення візуальних посібників та невербальних підказок, інтеграцію структурованих ігрових вправ, спеціально спрямованих на подолання дефіциту робочої пам'яті та уваги, а також послідовне застосування системи позитивного підкріплення. У висновках підкреслено ключову необхідність встановлення індивідуального когнітивного профілю як фундаментальної, емпіричної основи для надання ефективного психолого-педагогічного супроводу дітям, які долають інтелектуальні труднощі.